מהי השגה?
החוק קובע, כי מי שחויב בתשלום ארנונה כללית רשאי להשיג עליה לפני מנהל הארנונה על יסוד טענה מטענות אלה:
א. הנכס שבשלו נדרש התשלום אינו מצוי באזור כפי שנקבע בהודעת התשלום.
ב. נפלה טעות בהודעת התשלום שמשיגים עליה. הטעות יכולה להיות בציון סוג הנכס, בגודל הנכס או בשימוש בו.
ג. טענה כי הוא (החייב בארנונה) אינו "מחזיק" בנכס.
ד. היה הנכס עסק כמשמעותו בסעיף 8(ג) לחוק הסדרים התשנ"ג – שהוא אינו בעל שליטה או שחוב הארנונה הכללית בשל אותו הנכס נפרע בידי המחזיק בנכס.
סמכותו של מנהל הארנונה מוגבלת לנושאים עובדתיים וטכניים מסוימים ואין הוא מוסמך לדון בכל טענה אחרת, לרבות טענה בדבר חוקיות צו הארנונה והיותו מנוגד
לחקיקת ההקפאה. כאשר הטענה שאותה מבקש נישום להעלות איננה נכללת בסמכויותיה של ועדת הערר, הוא יכול להעלותה אך במסגרת עתירה מנהלית.
מהו ערר?
הרואה עצמו מקופח בתשובת מנהל הארנונה על השגה שהוגשה על ידו רשאי לערור עליה לפני ועדת ערר.
ערעור על ערר
על החלטת ועדת ערר רשאים לערר העורר ומנהל הארנונה. הערעור מוגש לבית המשפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים. הליך זה הוא במסגרת ערעור מינהלי (עמ"נ).
המועדים
המועד להגשת השגה למנהל הארנונה הוא תוך 90 ימים מיום קבלת ההודעה על התשלום. מנהל הארנונה ישיב למשיג תוך 60 יום מיום קבלת ההשגה.
ערר יוגש תוך 30 יום מיום שנמסרה למשיג תשובתו של מנהל הארנונה.
נוהל הגשת הערר על ידי העורר
על העורר לציין בכתב הערר את הפרטים הבאים:
- שם העורר, משלח ידו, מענו והמען להמצאת מסמכים;
- פרטי הנכס שבשלו נדרש התשלום;
- התאריך שבו נמסרה לעורר תשובת המנהל על השגתו;
- הנימוקים שעליהם מבסס העורר את עררו;
- האם העורר מבקש להתייצב לפני הוועדה כדי להשמיע טענותיו.
כתב הערר ייחתם ביד העורר או בידי בא כוחו ויוגש בארבעה עותקים.
תשובת מנהל הארנונה
מנהל הארנונה יגיש לוועדה תשובה מנומקת, תוך 30 יום.
הדיון בפני ועדת הערר
הוועדה רשאית לדון בערר ולהחליט בו על יסוד החומר בכתב שהובא לפניה ובהיעדרם של בעלי הדין, אם אף אחד מהם לא ביקש בכתב להתייצב לפניה על מנת להשמיע טענותיו. בהתאם לתקנות, ביקש אחד מבעלי הדין להתייצב לפני הוועדה או החליט יושב ראש הוועדה להזמין את בעלי הדין, ייקבע מועד לשמיעת הערר. בעת הדיון, הוועדה תשמע תחילה את טענות העורר ולאחר מכן את טענות מנהל הארנונה. הוועדה רשאית, ככל שהדבר ייראה בעיניה, להתיר לעורר להשיב לטענות מנהל הארנונה. בפועל, ועדות הערר נוהגות לקבל החלטות רק לאחר דיון שנערך בנוכחות הצדדים. עיקרי הדברים בדיון יירשמו בפרוטוקול. הוועדה רשאית לדרוש מבעל דין שיגיש לה תצהיר לאימות העובדות, שעליהן הוא מסתמך בערר או בתשובה. רצה אחד מבעלי הדין לחקור חקירה שכנגד אדם שמסר תצהיר, יודיע על כך בכתב לבעל הדין השני לפני מועד השמיעה וימסור עותק של הודעתו ליושב ראש הוועדה. ניתנה הודעה, כאמור, לא ישמש התצהיר שעליו ניתנה ההודעה ראיה, אלא אם היה המצהיר נוכח בשמיעת הערר, כשהוא מוכן לחקירה שכנגד, זולת אם הייתה הוועדה משוכנעת שקבלת התצהיר דרושה למען הצדק.
החלטת ועדת הערר
החלטת הוועדה תהיה מנומקת, תיערך בכתב ותיחתם בידי חברי הוועדה. החלטת ועדת הערר נתונה לערעור לפני בית המשפט לעניינים מינהליים בתוך 45 ימים
ממועד המצאת ההחלטה לצדדים.
הוצאות
הוועדה רשאית לפסוק לבעל דין הוצאות, לרבות שכר טרחת עורך דין וכן לפסוק לעדים דמי נסיעה, לינה ושכר בטלה.
הערות
האמור בפרסום זה הינו תמצית מתוך חוברת הדרכה "ועדת ערר על קביעות ארנונה כלליות" שפורסמה ע"י משרד הפנים.
האמור בפרסום זה מהווה חומר עזר שנועד לסייע בלימוד הנושא. למען הסר ספק, אין הוא בא במקום הנחיות הניתנות על-ידי הגורמים המוסמכים ואינו מהווה אסמכתא משפטית.
הכתיבה בלשון זכר הינה לשם הנוחות בלבד.